
AB 197 Lawsuit Update: 

Calculating Your Retirement Allowance Under AB 197 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

 

On September 12, 2012, the Governor signed into law Assembly Bill 197, with an effective date 
of January 1, 2013.  The measure changed how county retirement boards were permitted to 
calculate their current members’ retirement allowances.  In November 2012, members and 
their representative bargaining units filed a lawsuit challenging the validity of the new law.  By 
operation of a court-imposed Stay Order, CCCERA was prohibited from implementing the new 
law for members whose effective date of retirement was on or before July 11, 2014. 

In 2020, the California Supreme Court upheld the statutory exclusions in AB 197, rejected the 
estoppel claims made by the petitioners, and remanded the case to the trial court to vacate the 
trial court’s judgment and conduct further proceedings consistent with the Alameda decision.  
Alameda County Deputy Sheriff’s Assoc. et al., v. Alameda County Employees’ Retirement Assn., 
et al., (2020) 9 Cal.5th 1032 (“Alameda”).   

This Update is designed to assist our members in understanding the requirements of AB 197 
and how the law may change the calculation of your retirement allowance from the methods 
CCCERA used in the past.  Of course, we can only provide general guidance through a single 
website posting – your particular situation may differ.  The best information on your own 
situation will be provided by CCCERA staff, who are ready to assist you with specific questions 
affecting your own retirement decisions. 

 

General Overview of AB 197 

As a CCCERA member, your retirement is calculated in part based on the compensation you 
received during your Final Average Salary (FAS) period.  AB 197 changes the elements of 
compensation that may be counted towards calculating your retirement allowance.  Three 
important changes were made to the way CCCERA had been calculating retirement allowances 
in the past: 

General Rule #1  

CCCERA may not count in the compensation used to calculate your benefit a year’s worth of 
leave paid at termination plus payments for leave sold back to your employer in your FAS 
period.  If your employer only allows accrued leave cash outs at termination (i.e., no leave sell 
backs are allowed during employment), you will not be entitled to have these amounts in your 
pension calculations.  If your employer allows you to sell back leave time during your 
employment, CCCERA is only allowed to count the lesser of (a) the amount of leave earned in 
one year and (b) the amount of that earned leave that you are permitted to sell back during 
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your FAS period.  In other words, to be counted towards your retirement allowance, the value 
of the leave time must be both earned by you and payable to you in cash during service.   

General Rule #2  

CCCERA may not include compensation paid for “on-call” or “standby” time received in your 
FAS period towards your retirement calculation.  CCCERA will not be permitted to count any 
compensation received for time worked outside normal working hours as set forth in the 
applicable regulation, resolution or employment agreement.  This means that if the time is not 
regularly scheduled and required by your employer to be worked by you and every other 
employee in your same grade and classification, at the same rate of pay during the normal 
working hours set forth by your employer, CCCERA must not count it towards your retirement 
calculation. 

General Rule #3 

The CCCERA Board must consider whether any other items of compensation were paid to 
enhance your retirement allowance.  If the Board finds this to be true, it may exclude the items 
from the retirement calculation.  Examples of such excluded items are one-time or “ad hoc” 
payments, payments made solely due to termination of employment, compensation that was 
previously paid in kind (like providing a uniform) or for outside third-party services (like 
insurance) that is converted to cash during the FAS period, and other items the Board 
determines were paid to enhance a member’s retirement benefit.  Any such Board 
determination will occur only after a full hearing before the Board, at which the member will be 
entitled to appear and present evidence and argument. 

Please see CCCERA’s Compensation Earnable Policy for the rules governing what elements of 
pay are included in pension calculations.   
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS AND ANSWERS 
 

Section A - General Questions 
 

1. Am I a Legacy Member?  

For changes regarding leave cash outs, a Legacy Member is an employee with a CCCERA 
membership date prior to January 1, 2011.  Those who became members after that date 
and before January 1, 2013 came into CCCERA under rules that were consistent with AB 
197 and will not be impacted by the Judgment and Writ. 

For changes regarding standby/on-call pay or other payments for additional services 
rendered outside your normal working hours, a Legacy Member is an employee with a 
CCCERA membership date prior to January 1, 2013. 
 

2. When did the Judgment and Writ go into effect? 

 The Judgment and Writ issued by the Superior Court went into effect on July 12, 2014.   
 

3. What happens if I retired before July 12, 2014? 

If you retire on or before Friday, July 11, 2014, CCCERA will calculate your retirement 
allowance in accordance with the rules in place before AB 197. 
 

4. What happens to my retirement allowance if I retire after July 11, 2014, but I am a 
Legacy Member? 

 CCCERA will calculate your allowance under the AB 197 rules.  
  

5. I heard that the unions have filed an appeal from the Superior Court ruling.  How does 
that affect my rights? 

You are correct, appeals were filed and resulted in the Alameda decision.    CCCERA is 
required to implement AB 197 pursuant to the Alameda decision for all retirements with 
an effective date of July 12, 2014 or later. 
 

6. I became a member of CCCERA after January 1, 2013, does AB 197 apply to me? 

No.  Your retirement benefit will be calculated in accordance with the new law that 
came into effect at the same time as AB 197, called the “California Public Employees’ 
Pension Reform Act of 2013,” or “PEPRA.”  As a PEPRA member, your retirement 
calculations will not include leave cash outs of any kind or standby/on-call pay. 
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7. I retired before January 1, 2013.  Does AB 197 apply to me? 

No.  The statutory changes to “compensation earnable” have not been applied to 
anyone in retirement status on or before December 31, 2012. 

 

Section B - Questions About Leave Cash Outs for Legacy Members 
 

1. How do I know how much leave time I am allowed to earn during my FAS period? 

Your Memorandum of Understanding or other employment contract terms will tell you 
how much leave time you can earn during service in your twelve or thirty-six month FAS 
period. 
 

2. How do I know how much leave time I am allowed to sell back (“cashout”) during my 
FAS period? 

Your Memorandum of Understanding or other employment contract terms will tell you 
how much leave time you can cash out during your twelve or thirty-six month FAS 
period. 

 

3. What is the most cashed-out leave time I will be entitled to count in my FAS period? 

Under AB 197, CCCERA is permitted to count the lesser of (a) the amount of leave time 
you were entitled to earn during the FAS period and (b) the amount of that earned time 
you were allowed to sell back (cash out) while in service during the FAS period. 
 

4. I earn 240 hours of leave time during my FAS period, and am allowed to sell back 80 of 
those hours during the period.  I’ll get the remaining 160 hours’ worth at termination.  
How much will count towards my retirement allowance? 

80 hours’ worth.  That is the lesser of the amount you earn in the FAS period (240 hours) 
and the amount you can sell back during that period (80), without regard to 
termination. 
 

5. I earn 240 hours of leave time during my FAS period, and am allowed to sell back 80 of 
those hours during the period.  Will I lose that value if I don’t actually sell it back 
before I retire? 

No.  So long as you are permitted to sell back time you earned in your FAS period, it 
doesn’t matter when you get the cash for it.  You can sell it back while in service during 
your FAS period, or you can just take it in a lump sum with any other amounts owed to 
you at termination.  CCCERA will still count it towards your retirement allowance. 



 - 5 -  

6. I earn 240 hours of leave time during my FAS period, and am allowed to sell back 80 of 
those hours during the period.  I have another 80 hours of unused leave on the books 
from earlier years at the beginning of my FAS period.  I take 80 hours of time off 
during the year, and sell back another 80 hours.  At termination, I am paid for the 
remaining 80 hours’ worth of time in cash.  How much will count towards my 
retirement allowance? 

You will have 80 hours’ worth counted towards your retirement allowance.  The 80 
hours you took as time off is presumed to have been your unused time from earlier 
years, leaving you with 240 hours earned and 80 hours cashable during the FAS period.  
Those 80 hours’ worth you sold back during service will count towards your retirement 
allowance. 
 

7. How much vacation pay at termination is counted towards “compensation earnable” 
under AB 197? 

CCCERA cannot count any value of time that you can only receive in cash because you 
are terminating service.  
  

8. My MOU says that I earn 20 hours of vacation per month (240 hours per year.)  I’m not 
allowed to sell back any of it during service.  When I retire, I will have 400 hours of 
unused vacation hours on the books and I’ll get paid all of that in cash at retirement.  
If I choose my final year of employment as my FAS period, how many of the 400 hours 
will CCCERA include in my retirement calculation? 

None.  If you can only get the cash at termination, it is not both “earned and payable” 
during service and cannot be included in your benefit calculation. 
 

9. My MOU says that I earn 20 hours of vacation per month (240 hours per year.)  I’m 
allowed to sell back 80 hours during service.  When I retire, I will have 400 hours of 
unused vacation hours on the books and I’ll get paid all of that in cash at retirement.  
If I choose my final year of employment as my FAS period, how many of the 400 hours 
will CCCERA include in my retirement calculation? 

Pay for 80 hours will be counted towards your retirement allowance.  That’s the lesser 
of the amount you can earn in the final twelve month period and the amount of what 
you can earn that you can sell back during that same period.  It doesn’t matter when 
you actually get paid the cash, 80 hours are “earned and payable” during the FAS period 
and will be counted. 
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10. My MOU says that I earn 20 hours of vacation per month (240 hours per year.)  I’m 
allowed to sell back 80 hours (1/3rd of my annual accrual) once every calendar year.  If 
I sell back 80 hours in May of 2014 and another 80 hours in January of 2015, can I have 
all 160 hours’ worth of cash counted towards my retirement calculation if I choose to 
retire in April of 2015? 

No.  The Board voted at its July 9, 2014 meeting that where the employer allows leave 
sales annually (for example, once every calendar year) in an amount less than the 
annual leave accrual, no more than one annual cash out will count as compensation 
earnable under AB 197.  In this example, payment for 80 hours will be included. 
   

11. My MOU says my employer must pay me for all unused sick leave at termination.  
How much of that payment will be included calculating my retirement allowance? 

None.  If you can only receive it because of termination of employment, CCCERA cannot 
include it as compensation for calculating your retirement allowance.   Note, however, 
that the unused sick leave time at retirement will be added to your service credit for 
calculating your allowance.  This additional service credit was not affected by AB 197. 

 
Section C - Questions About “On Call” and “Standby” Pay 
 

1. I am a Legacy Member.  In my FAS period, I will have received some compensation for 
being on-call, ready to return to work if needed.  Will that pay be included in 
calculating my retirement allowance? 

On-call pay that is for additional services rendered “outside normal working hours” will 
not be included in the retirement calculation.  CCCERA reviews the employer 
regulations, resolutions and memoranda of understanding to determine your normal 
working hours and whether the on-call pay is for services outside normal working hours.  

 

Section D - Questions About Benefit “Enhancements” 
 

1. How can I know if the Board is going to reject compensation because it thinks it was 
only paid to me to enhance my retirement allowance? 

You can’t for sure, but there are a few indicators that will alert you to the likelihood that 
the Board may pull your application for a closer review: 

• Did your compensation spike up suddenly in your final year of employment? 
• Did you convert some in-kind benefit, like the use of an automobile, receipt of an 

official uniform, or employer-paid insurance to a cash payment to you in your final 
year of employment? 

• Did you get a special bonus or other compensation only when you announced your 
impending retirement? 
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• Did you get a special bonus or other compensation in your final year of employment 
that others similarly situated to you didn’t get? 

• Did your employer make any retroactive changes to your employment contract, like 
granting additional leave time after the fact, in your final year of employment? 

 
2. What happens if the Board rejects some of my compensation from the calculation of 

my retirement allowance? 
 

The CCCERA Board will not do this without first giving you a fair opportunity to present 
any facts you think are relevant to the Board’s determination.  The Board has 
established a notice and hearing procedure for handling these situations.  Pending a 
final determination by the Board, the Board may (but is not required to) commence 
payment of the undisputed portion of your retirement allowance to you and/or your 
beneficiaries. 

 
Section E - Questions About Corrections of Member Contributions 
 

1. I am a Legacy Member.  I paid contributions on some compensation for being on-call, 
ready to return to work if needed.  If the pay is not included in my retirement 
calculation will those contributions be paid to me? 

Yes.  CCCERA is calculating the correction of contributions with interest and will be 
issuing a payment to the affected members.  In September 2021, the CCCERA 
Retirement Board adopted Resolution 2021-5 authorizing a correction of member 
contributions provided to CCCERA from July 12, 2014 to present on on-call pay items.  
Note that prior to July 12, 2014, on-call pay was pensionable and contributions were 
required to be provided.   

2. I retired on or after July 12, 2014 and on-call pay was not included in my retirement 
calculation. Will contributions I paid towards on-call pay be paid to me? 

Yes.  CCCERA is calculating the correction of contributions with interest and will be 
issuing a payment to the affected members.  In September 2021, the CCCERA 
Retirement Board adopted Resolution 2021-5 authorizing a correction of member 
contributions provided to CCCERA from July 12, 2014 to present on on-call pay items.  
Note that prior to July 12, 2014, on-call pay was pensionable and contributions were 
required to be provided.   

3. I am a Legacy Member.  Will contributions I paid towards terminal pay that has been 
excluded be paid to me? 

Yes.  CCCERA is calculating the correction of contributions with interest and will be 
issuing a payment to the affected members.  In September 2021, the CCCERA 
Retirement Board adopted Resolution 2021-5 authorizing a correction of member 
contributions provided to CCCERA from July 12, 2014 to June 30, 2015 on excluded 
terminal pay items.  Note that no contributions on excluded terminal pay items were 
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provided to CCCERA after June 30, 2015 and prior to July 12, 2014, terminal pay was 
pensionable and contributions were required to be provided.   

4. I retired on or after July 12, 2014 and terminal pay was not included in my retirement 
calculation. Will contributions I paid towards terminal pay be paid to me? 

Yes.  CCCERA is calculating the correction of contributions with interest and will be 
issuing a payment to the affected members.  In September 2021, the CCCERA 
Retirement Board adopted Resolution 2021-5 authorizing a correction of member 
contributions provided to CCCERA from July 12, 2014 to June 30, 2015 on excluded 
terminal pay items.  Note that no contributions on excluded terminal pay items were 
provided to CCCERA after June 30, 2015. 

5. I am a Legacy Member that closed my CCCERA account.  Will I receive a contribution 
correction?   

When a member closes their retirement account all contributions are paid to the 
member or transferred to a tax deferred retirement account. Since CCCERA no longer 
has any retirement funds a contribution correction will not be processed. 

6. What is the timing of the contribution correction payments? 

Staff is working through the calculations.  It is anticipated that the contribution 
correction payments will be completed by October 31, 2022. 

7. How do I know if I am receiving a contribution correction payment? 

Letters will be mailed to all members receiving a payment by March 31, 2022 notifying 
them of the upcoming payment. 

8. Will interest be provided on the contribution correction payment? 

Yes, the actuarially assumed interest rate for the overpayment period will be applied. 

9. Am I able to rollover my contribution correction to another retirement account? 

No, since this payment is considered a correction under the law it cannot be rolled over 
to another retirement account. 

 

 
 

REMEMBER:  FOR ANSWERS TO ALL OF YOUR UNIQUE 
RETIREMENT QUESTIONS, PLEASE CONTACT CCCERA AT (925) 521-3960. 

 
Updated as of February 17, 2022 


